Veelgestelde vragen

Uw eerste sessie begint met een uitgebreid achtergrondinterview over uw gezondheid en alle informatie die relevant kan zijn voor uw aandoening. Tijdens dit proces zal de acupuncturist uw tong onderzoeken en uw pols controleren. Beide stappen bieden inzicht in hoe het hele lichaam functioneert. Na het uitgebreide achtergrondgesprek ontvangt u de eerste acupunctuurbehandeling en suggesties om verder te gaan. De hele sessie duurt ongeveer anderhalf uur.

In acupunctuur wordt een diagnose gevormd door informatie verzameld uit het uitgebreide interview en observatie. Elk stukje informatie kan een mogelijke diagnose bevestigen of tegenspreken, dus hoe meer informatie er wordt verzameld, hoe zekerder de diagnose is. Hoewel sommige informatie volledig los lijkt te staan van de reden waarom u bent binnengekomen, kan deze informatie van vitaal belang zijn om uw diagnose correct te bepalen en uw behandelplan op te stellen.

Naalden zijn voorgesteriliseerd, voorverpakt en eenmalig te gebruiken. Naalden worden onmiddellijk na gebruik weggegooid. Acupunctuur is een veilige en vrijwel bijwerkingenvrije therapie. Incidenteel blauwe plekken of lichte bloedingen kunnen optreden die zichzelf binnen een paar dagen zouden moeten oplossen.

Acupunctuur maakt gebruik van ultrafijne naalden, wat betekent dat ze solide en dunner zijn dan de holle naalden die in de spreekkamers van artsen worden gebruikt voor injecties. Sensaties kunnen verschillen, afhankelijk van de stijl van acupunctuur en de gevoeligheid van de patiënt. Gewoonlijk melden patiënten een prik die lijkt op een insectenbeet, een tintelend gevoel, zwaarte of warmte. Bepaalde punten kunnen gevoeliger zijn dan andere; de beoefenaar probeert de pijnlijke punten niet te gebruiken. Er zijn echter momenten waarop acupunctuur op deze punten het meest effectief is. Als u gevoelig bent voor naalden, laat het de arts dan weten en hij zal ervoor zorgen dat uw comfort in evenwicht is met uw behandelplannen.

Over het algemeen moet acupunctuur een kalmerende en ontspannende ervaring zijn. Een sessie (behalve de eerste sessie) duurt meestal tussen de 30 minuten en een uur, waarbij de patiënt vaak rust wanneer de naalden zijn ingebracht.

Voor het grootste deel werkt de beoefenaar van je ellebogen en knieën tot je vingers en tenen. In sommige situaties is de arts van mening dat het voordeliger is om andere acupunctuurpunten op het lichaam te gebruiken. Behandelingen worden uitgevoerd in een privékamer.
Acupunctuurnaalden zijn ultrafijn en een behandeling voelt niet als een injectiespuit van uw arts. De behandelaar werkt elke dag met nieuwe patiënten en sommige zijn niet zo dol op naalden. Laat de arts gewoon weten hoe je je voelt en hij zal ervoor zorgen dat je je comfortabel voelt. Als patiënten het eenmaal proberen, vinden de meeste van hen dat acupunctuur ontspannend kan zijn.
Aanvullende therapieën kunnen het gebruik van moxibustion (link naar About Moxa) zijn, een kruid (bijvoet) dat als wierook op of over een acupunctuurpunt op het lichaam wordt verbrand. Cupping (link naar ongeveer Cupping) en lichte massage kunnen ook worden toegepast tijdens een behandeling, afhankelijk van uw toestand. Bovendien kunnen voedings- en levensstijlveranderingen worden aanbevolen, indien van toepassing op uw toestand.

Acute aandoeningen vereisen vaak frequentere behandelingen gedurende een kortere periode, terwijl chronische aandoeningen meestal behandelingen vereisen die over een langere periode worden gespreid. Hoewel u na één sessie enige verlichting kunt vinden, zijn meerdere behandelingen nodig voor langdurige verlichting. Als algemene regel wilt u altijd uw volgende behandeling hebben voordat uw symptomen terugkeren naar hun oorspronkelijke niveau.

Het totale aantal sessies is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder hoe lang iemand de aandoening heeft gehad, de levensstijl van de patiënt en de frequentie van de behandeling. Idealiter wordt een patiënt minstens één tot twee keer per week gezien tijdens de beginfase van de behandeling, hoewel soms meer frequente sessies worden aanbevolen, afhankelijk van de aandoening.

Na de eerste ronde van sessies, afhankelijk van de voortgang, kunnen behandelingen worden verlaagd tot eens in de twee weken voor een onderhoudsniveau voor een bepaalde periode. Na de eerste evaluatiefase (meestal 4-6 behandelingen), wordt een voorgesteld behandelplan ontwikkeld voor de toekomstige behandelingen die specifiek zijn voor u en uw aandoening.

Tijdens uw eerste bezoek zal de acupuncturist een bepaald aantal en frequentie van behandelingen aanbevelen voordat uw toestand opnieuw wordt beoordeeld. Een voorbeeld van een typische aanbeveling is: “tweemaal per week gedurende 4 weken.” Sommige patiënten wordt gevraagd om min of meer vaak te komen, afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de gezondheidsdoelen van de patiënt. Acupunctuurbehandelingen kunnen tijd kosten om te werken en blijvende resultaten te geven. Hoewel sommige patiënten bij elke behandeling onmiddellijke verlichting of een meetbare vermindering van de symptomen zullen voelen, betekent dit niet dat uw toestand voorgoed is verdwenen.

Een goede analogie is het gebruik van antibiotica in de westerse geneeskunde. Met antibiotica wordt u niet gevraagd om één pil te nemen. In plaats daarvan wordt u een behandelingskuur voorgeschreven die dagen of weken kan duren. Misschien voel je je na een korte tijd aanzienlijk beter, maar je moet de behandeling nog voltooien. Acupunctuur is hetzelfde, het verandert langzaam de manier waarop uw lichaam in balans is en dit is niet iets dat meestal in één behandeling gebeurt. Je lichaam heeft tijd nodig om te leren hoe het zichzelf kan balanceren, zodat het niet terugkeert naar zijn oude manieren.

Uw eerste afspraak kan 1 tot 1½ uur duren. Vervolgbezoeken duren meestal 30 minuten tot een uur.
Zoals de meeste therapieën is acupunctuur een cumulatief proces. Het lichaam van iedereen is anders, maar de meeste mensen vinden enige verandering na de eerste sessie en toenemende verbetering met de daaropvolgende sessies.
Behandelingen kunnen worden verstrekt bij u thuis of op de werkplek. Neem contact met mij op voor meer informatie.
Traditionele Chinese geneeskunde is een van ‘s werelds oudste geneeswijzen. Het bestaat uit acupunctuur, Chinese kruiden en andere holistische modaliteiten. Acupunctuur omvat het inbrengen van ultrafijne naalden in verschillende acupunctuurpunten op het lichaam.

Acupunctuur is effectief voor een ongelooflijk breed scala aan aandoeningen. U kunt de pagina ‘Wat is Acupunctuur‘ op deze website bezoeken voor meer informatie. Neem gerust rechtstreeks contact met me op.

U wordt geadviseerd om op het Vergoedingenoverzicht te kijken voor lijsten met verzekeringen die acupunctuur wel in hun ziektekostenverzekering opnemen en / of rechtstreeks met uw verzekeringsmaatschappij te spreken.

De praktijk in Nederland is dat u de behandelingen betaalt en de vergoedingen van uw verzekeringsmaatschappij aanvraagt. U ontvangt een factuur die u naar uw verzekeringsmaatschappij kunt sturen. Daarom brengen wij uw verzekeringsmaatschappij niet rechtstreeks in rekening.

De geaccepteerde vorm van betaling is contant of pin in de kliniek.